Стадион

„Селтик Парк“, известен и с наименованията „Паркхед“ и „Парадайз“, е името на открития през 1892 г. и основно реконструиран през 1998 г. стадион на ФК Селтик.

Той е сред 6-те най-големи стадиона в Обединеното кралство и въобще сред най-големите футболни съоръжения в Европа. „Селтик Парк“ е с капацитет за 60 832 седящи места.

История

В първоначалния си вид, „Селтик Парк“ е построен през 1892 година в двора на една запустяла тухларна. Главната трибуна е била по проект на Арчибалд Лийч – архитектът, който е проектирал повече от 20 стадиона във Великобритания включително и този на вечния съперник – Глазгоу Рейнджърс.

През 1938 година е записана рекордната посещаемост на съоръжението от 92 975 зрители точно в мач срещу Рейнджърс. През 90-те години на 20 век, когато първо започва реконструкцията на националния стадион на Шотландия – Хемпдън Парк, поредица от финални срещи за купата на страната се играят на „Селтик Парк“.

През лятото на 1994 година, северната, източната и западната трибуни са съборени. Оставена е само централната трибуна. Една година по-късно, стадионът отваря врати с нова северна трибуна за 27 000 седящи места. Останалите две трибуни са зъвършени за началото на сезон 1998-1999 година.

Локация

„Селтик Парк“ се намира в източната част на Глазгоу, в квартала Паркхед от където идва и другото наименование, с което съоръжението е назовавано. Стадионът е прилежащ към пътната артерия – „Лондон роуд“, преминаваща на юг от него и преливаща се в магистрала М74. В другата посока, на север, е разположен неголям градски парк.  Любопитен факт е, че стадионът се намира в съседство до Бриджтън – кварталът, в който са базирани най-голяма част от феновете на местния съперник „Рейнджърс“.

Тренировъчен център „Ленъкстаун“

Тренировъчният център Ленъкстаун се намира близо до град Ленъкстаун, Шотландия. Той се състои от тренировъчни и образователни сгради на Селтик.

Базата е открита на 9 октомври 2007 година от клубния председател Браян Куин. Разположена е на площ от 190,000 кв. м. и е построена на стойност 8 млн. британски лири. Тя заменя предишния тренировъчен терен на Селтик в Бароуфилд. Освен вътрешна тренировъчна зала, фитнес, сауна, физио и медицински съоръжения, учебни зали, базата разполага и с пълноразмерен терен с естествена трева по стандартите на УЕФА.